O nas
Monka to miejsce, które tworzą ludzie, klimat i historia miejsca. Gościnność,
serdeczność i dbałość o każdy detal budują atmosferę, którą doceni każdy z
naszych gości.
O nas
Monka to miejsce, które tworzą ludzie, klimat i historia miejsca. Gościnność,
serdeczność i dbałość o każdy detal budują atmosferę, którą doceni każdy z
naszych gości.
Previous
Next
monka-przestrzeń

Historia

Monka mieści się w barokowym spichrzu z pierwszej połowy XVII w., który został zbudowany przez kupca zbożowego Johanna Salomona Rosstenchera na fundamentach trzech spichrzy gotyckich. W wyniku nierównomiernego osiadania budynku na niestabilnym gruncie, został on wzmocniony masywną przyporą dostawioną do południowo-zachodniego narożnika . Najbardziej charakterystycznym elementem budynku są opaski okienne przypominające formą worki z mąką.

Proces

Fundamentem dla tworzenia konceptu architektonicznego jak i konceptu kuchni nie mogło być nic innego jak powrót do historycznej roli i charakteru budynku. Prace remontowo – konserwacyjne oraz adaptacja budynku pod restaurację i apartamenty trwały blisko dziesięć lat. W projekt zaangażowało się wiele wyjątkowych osób i zespołów projektowych, które połączyła wspólna idea. Każda ingerencja w tkankę budynku miała eksponować piękno jego architektury czyli drewnianą konstrukcję, mury z czerwonej cegły, okna o kształcie worka na zboże, kolory i światło.

Architektura - Apartamenty

Za projekt apartamentów odpowiada architekt Paweł Tatara oraz wrocławskie biuro architektury Znamy się. 

“W związku z niezwykłą historią miasta inspiracją projektu stał się historyczny detal architektoniczny. Zaprojektowano dziewięć apartamentów na trzech kondygnacjach. Na piętrze drugim i trzecim znajdują się apartamenty z antresolami. Na piętrze czwartym jednopoziomowe ale z miejscowo wysokimi sufitami doświetlonymi za pomocą okien połaciowych. Dzięki temu uzyskano wyższe i lepiej doświetlone przestrzenie mieszkalne. Projekt nawiązuje do niezwykłego charakteru i klimatu miasta Toruń. Każdy z apartamentów jest zupełnie inny, co w dużej mierze wynika z nieregularności starego budynku ale przede wszystkim z indywidualnego detalu.

Architektura - Restauracja

Autorami koncepcji przestrzeni restauracyjnych jest wrocławskie biuro architektoniczne Buck Studio. 

“Zaproponowaliśmy więc by to właśnie opowiedziana na nowo historia miejsca stała się podstawą dla stworzenia jego unikalnego doświadczenia zbudowanego wokół zboża i wytwarzanych z niego produktów -­ kaszy, płatków zbożowych, mąki i chleba oraz inspirowanego nimi autorskiego menu. Celem było zaprojektowanie miejsca pełnego dobrej energii i dobrych rzeczy od rana do wieczora. Odwiedzanego na szybką, zdrową przekąskę o poranku albo na pożywny lunch podczas intensywnego dnia zwiedzania miasta a wieczorem na szklaneczkę cydru z ulubioną przekąską lub na kolację w gronie znajomych.”

monka-przestrzeń

Historia

Monka mieści się w barokowym spichrzu z pierwszej połowy XVII w., który został zbudowany przez kupca zbożowego Johanna Salomona Rosstenchera na fundamentach trzech spichrzy gotyckich. W wyniku nierównomiernego osiadania budynku na niestabilnym gruncie, został on wzmocniony masywną przyporą dostawioną do południowo-zachodniego narożnika . Najbardziej charakterystycznym elementem budynku są opaski okienne przypominające formą worki z mąką.

Proces

Fundamentem dla tworzenia konceptu architektonicznego jak i konceptu kuchni nie mogło być nic innego jak powrót do historycznej roli i charakteru budynku. Prace remontowo – konserwacyjne oraz adaptacja budynku pod restaurację i apartamenty trwały blisko dziesięć lat. W projekt zaangażowało się wiele wyjątkowych osób i zespołów projektowych, które połączyła wspólna idea. Każda ingerencja w tkankę budynku miała podkreślać i eksponować piękno jego architektury czyli drewnianą konstrukcję, mury z czerwonej cegły, okna o kształcie worka na zboże, kolory i światło.

Architektura - Apartamenty

Za projekt apartamentów odpowiada architekt Paweł Tatara oraz wrocławskie biuro architektury Znamy się. 

“W związku z niezwykłą historią miasta inspiracją projektu stał się historyczny detal architektoniczny. Zaprojektowano dziewięć apartamentów na trzech kondygnacjach. Na piętrze drugim i trzecim znajdują się apartamenty z antresolami. Na piętrze czwartym jednopoziomowe ale z miejscowo wysokimi sufitami doświetlonymi za pomocą okien połaciowych. Dzięki temu uzyskano wyższe i lepiej doświetlone przestrzenie mieszkalne. Projekt nawiązuje do niezwykłego charakteru i klimatu miasta Toruń. Każdy z apartamentów jest zupełnie inny, co w dużej mierze wynika z nieregularności starego budynku ale przede wszystkim z indywidualnego detalu.

Architektura - Restauracja

Autorami koncepcji przestrzeni restauracyjnych jest wrocławskie biuro architektoniczne Buck Studio. 

“Zaproponowaliśmy więc by to właśnie opowiedziana na nowo historia miejsca stała się podstawą dla stworzenia jego unikalnego doświadczenia zbudowanego wokół zboża i wytwarzanych z niego produktów -­ kaszy, płatków zbożowych, mąki i chleba oraz inspirowanego nimi autorskiego menu. Celem było zaprojektowanie miejsca pełnego dobrej energii i dobrych rzeczy od rana do wieczora. Odwiedzanego na szybką, zdrową przekąskę o poranku albo na pożywny lunch podczas intensywnego dnia zwiedzania miasta a wieczorem na szklaneczkę cydru z ulubioną przekąską lub na kolację w gronie znajomych.”